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Subject: Radiograph requirements at openings 

Background: 

We are constructing a tank made of 316L 3/16" steel with a joint efficiency of 0.70. The tank 

is exempt from radiograph requirements as specified by Table S.4. The tank has a manway 

placed with the neck going through a horizontal shell seam and the reinforcing pad covering 

the horizontal and a vertical shell weld. 

Question: 

Is it required to radiograph the butt-welded shell joint as specified in 5.7.3.4 where a 

manway neck crosses through a shell seam, or a reinforcing pad is overlapping a shell 

seam if the tank is exempt from radiograph requirements as specified in Table S.4? 

  

DGM question 

restatement 

In a stainless steel tank, is it required to radiograph the butt-welded shell joint as 

specified in 5.7.3.4 where an opening crosses through a shell seam, or a reinforcing 

pad is overlapping a shell seam given that a shell seam joint efficiency of 0.70 is used 

so that Table S.4 indicates “No radiography required”? 

 

 

Draft reply 1. Yes.  There is nothing in Annex S superceding section 5.7.3.4 

Need agenda 

item? 
No 

 


